– Сива, сива Василица,
каде си се осивила?
– Тамо долу на Бел Дунав!
– Што имаше, што немаше?
– Ми имаше златна чаша,
златна чаша канатица,
ми канеше слава Божа,
слава Божа и Божика.
Божик ми е небото,
слава му е на земјата!
Оооооо и в година!
Благослов
Колку трна, претрна,
толку амбари пчејнца!
Колку капки сланина,
толку прасци в кочина!
Колку трошки сирење
толку јагниња, јариња!
Колку писма, преписма,
толку синчиња, ќерчиња!

Vasilicarce

https://i0.wp.com/corba.mk/development/wp-content/uploads/Vasilica.jpg?fit=640%2C458https://i0.wp.com/corba.mk/development/wp-content/uploads/Vasilica.jpg?resize=105%2C70AleksandarЕтноЕтно- Сива, сива Василица, каде си се осивила? - Тамо долу на Бел Дунав! - Што имаше, што немаше? - Ми имаше златна чаша, златна чаша канатица, ми канеше слава Божа, слава Божа и Божика. Божик ми е небото, слава му е на земјата! Оооооо и в година! Благослов Колку трна, претрна, толку амбари пчејнца! Колку капки сланина, толку прасци в кочина! Колку трошки сирење толку...Смеј се секој ден
loading...