На еден дечко многу му се допаднала ќерката на рабинот Голденберг и сакал да ја земе за жена.
Отишол кај татко и за да ја побара раката на ќерка му.
Рабинот му рекол:
„Види, ние сме Евреи.
Ако сакаш да се ожениш со ќерка ми мораш прво да поминеш еден тест.
Земи го овој портокал и дојди утре.
Момчето било малку зачудено кога си отишол од кај рабинот.
Следниот ден се вратил пак кај нив:
„Одлично“, рекол рабинот, „што направи со портокалот?“
„Го изедов, бев гладен.“
„Многу лошо!“
„Знаеш, ние го цедиме портокалот и од исцедениот сок правиме одличен ликер.
Потоа го делиме портокалот на две – половина даваме на сиромашните, а другата половина ја делиме меѓу членовите на семејството.
Половина од семките ги сееме, а половина ги продаваме на пазар. Но, добро, ќе ти дадам уште една шанса.
Земи ја оваа салама и дојди утре наутро…“
Дечкото си оди малку разочаран.
„Што направи со саламата?“ – го прашал рабинот утрината.
„Од конопот во кој беше заврзана направив врвки за моите чевли.
Од малиот алуминиумски прстен на саламата направив медаљон за вашата ќерка.
Ја пресеков саламата на пола, половина дадов на питач, а другата половина ја поделив со семејството. “
„Многу добро!“ – се развеселил рабинот. „А, што направи од цревата во кои беше саламата?“
„Од цревата направив презерватив со кој ја натегнав ќерка ви, а вам ви ги донесов остатоците од тоа млеко да си направите јогурт или кисело млеко…!“

https://i2.wp.com/corba.mk/development/wp-content/uploads/дедо.jpg?fit=640%2C360https://i2.wp.com/corba.mk/development/wp-content/uploads/дедо.jpg?resize=105%2C70AleksandarВицовиХуморVicovi,ВицНа еден дечко многу му се допаднала ќерката на рабинот Голденберг и сакал да ја земе за жена. Отишол кај татко и за да ја побара раката на ќерка му. Рабинот му рекол: „Види, ние сме Евреи. Ако сакаш да се ожениш со ќерка ми мораш прво да поминеш еден тест. Земи го...Смеј се секој ден
loading...